پیرو فعالیتهای انجام شده انجمن خوردگی ایران و با توجه به اهمیت مبحث استاندارد و استانداردسازی در زمینه علم خوردگی و به منظور استفاده از پتانسیلهای موجود در کشور برای مشارکت فعال تر در این حوزه، دومین نشست هم اندیشی کمیته استاندارد و سیستمهای کیفیت انجمن خوردگی ایران با موضوع "نحوه مشارکت در تدوین استانداردهای ملی و بین المللی درحوزه خوردگی ISIRI/ ISO TC 156" همزمان با چهاردهمین کنگره ملی خوردگی ایران، روز 25 اردیبهشت 1392 در دانشگاه تهران برگزار گردید. در ابتدا جناب آقای دکتر ابراهیم حشمت دهکردی، رئیس کمیته فنی متناظر TC156، ضمن عرض خیرمقدم به کلیه حاضرین در نشست، به بررسی نقش استانداردهای خوردگی در صنایع پرداخته و بکارگیری بهتر استانداردهای موجود در زمینه دانش خوردگی را عامل موثری در زمینه کاهش هزینههای ناشی از خوردگی (حدود 10 درصد) عنوان نمودند. ایشان استانداردهای خوردگی را یکی از بهترین روشها برای انتقال این دانش دانسته و عنوان نمودند که کمیته استاندارد و سیستمهای کیفیت انجمن خوردگی ایران انتظار دارد تا با نیل به اهداف خود بتواند رقمی بالغ بر 10 میلیارد دلار در سال در هزینههای ناشی از خوردگی صرفه جویی کند.
در این راستا و به منظور آشنایی بیشتر علاقمندان با روند تدوین استانداردهای ملی، سرکار خانم آزیتا خضرائی، مدیرکل امور دفتر تدوین سازمان ملی استاندارد، نحوه مشارکت در تدوین استانداردهای ملی را بیان فرموده و ابراز امیدواری کردند که با مشارکت هرچه بیشتر دانشگاه ها، مراکز پژوهشی، تولیدکنندگان و مصرف کنندگان در امر تدوین استاندارهای ملی ایران در حوزه دانش خوردگی، شاهد پیشرفت کشور عزیزمان ایران در این حوزه باشیم.
با توجه به وجوه اشتراک در حوزه استانداردسازی میان کمیته استاندارد انجمن خوردگی ایران و کارگروههای تدوین استاندارد شرکت ملی گاز ایران (IGS)، آقای مهندس پوراعظمی بعنوان نماینده شرکت ملی گاز ایران، فرآیند تدوین استانداردهای شرکت ملی گاز ایران را شرح داده و همکاری متقابل میان کمیته استاندارد انجمن خوردگی ایران و گروه تدوین استانداردهای خوردگی شرکت ملی گاز ایران را گامی موثر در راستای تدوین استانداردهای کارآمدتر و مناسب تر در این حوزه برشمردند.
آقای مهندس اشرفی، مدیر مهندسی و ساختمان شرکت نفت و گاز پارس و رئیس کمیته فنی متناظر TC67، نحوه مشارکت کمیتههای فنی متناظر در تدوین استانداردهای بین المللی ایزو را بصورت مختصر شرح داده و مزایای عضویت در این کمیتههای فنی را انتقال دانش فنی از کشورهای توسعه یافته به کشورهای در حال توسعه عنوان نمودند که منجر به تولید اطلاعات فنی و دستورالعـــملهای بهره برداری و ارتقاء دانش در کشور میشود.
آقای مهندس علیرضا حاتمی منفرد، دبیر کمیته فنی متناظر TC156، بعنوان آخرین سخنران به معرفی کمیته استاندارد و سیستمهای کیفیت انجمن خوردگی ایران پرداخته و عنوان نمودند که انجمن خوردگی ایران به عنوان مرجع علمی در زمینه علم خوردگی و با توجه به وظیفه خود در ترویج علم خوردگی در کشور و به پشتوانه پتانسیلهای موجود، کمیته استاندارد انجمن خوردگی ایران را در تابستان سال 1390 تشکیل داد. این کمیته با فعالیت در زمینههای مختلف از جمله تدوین استانداردهای ملی، مشارکت در تدوین استانداردهای بین المللی ایزو و همچنین آموزش و ترویج استانداردهای خوردگی شروع به کار کرد که در اولین گام در آبان ماه سال1390 موفق به اخذ مجوز و سپس پروانه حقوقی برای تدوین استانداردهای ملی از سوی سازمان ملی استاندارد گردید. در این بخش انجمن با همکاری متخصصین و کارشناسان و در دو بخش تدوین و ترجمه، به تهیه استانداردهای ملی مورد نیاز کشور در زمینه مهندسی خوردگی میپردازد. در دومین اقدام مجوز تشکیل کمیته متناظر ISIRI/ISO TC 156 در مرداد ماه سال 1391 اخذ گردید و پس از برگزاری انتخابات در سازمان ملی استاندارد، انجمن خوردگی ایران به عنوان دبیرخانه و تعدادی از متخصصین و اعضای انجمن به عنوان مسئولین این کمیته انتخاب شدند. دبیر کمیته استاندارد انجمن خوردگی ایران، ضمن تشکر و قدردانی از کلیه اعضای این کمیته، حاضرین و سخنرانان این نشست، از کلیه دانشجویان، اساتید، صنعتگران و فعالان حوزه دانش خوردگی دعوت کردند تا با مشارکت فعال تر در این کمیته، انجمن خوردگی ایران را در راه رسیدن به اهداف متعالی یاری رسانند.
در پایان و پس از برگزاری پرسش و پاسخ، آقای دکتر دهکردی ضمن تشکراز حضور میهمانان و مدعوین، با اهدا لوح تقدیر از سخنرانان این نشست هم اندیشی قدردانی نمودند.
کلمات کلیدی: دومین نشست استاندارد، سازمان ملی استاندارد، شرکت ملی گاز ایران، TC156، TC67