مطابق روال تصمیم گیری برای برگزاری شانزدهمین کنگره ملی خوردگی در اوایل سال در هیئت مدیره انجمن خوردگی صورت گرفت و از همان روزها اقدامات لازم برای اخذ مجوز برگزاری کنگره از سازمان مدیریت برنامه ریزی کشور در نهاد ریاست جمهوری صورت گرفت. از سوی دیگر وزارت نفت جمهوری اسلامی در راستای اجرای سند راهبردی مدیریت خوردگی در نظر داشت که سومین کنگره خوردگی در صنعت نفت را برگزار نماید که این موضوع با استقبال انجمن نیز مواجه شد. اطلاع رسانی این کنگرهها از روزهای پایانی خرداد ماه 94 اغاز شد. دریافت مقالات ازطریق سایت انجمن در مدت 70 روز صورت گرفت. با تشریک مساعی با وزارت نفت محل اجرای این دو کنگره پژوهشگاه صنعت نفت انتخاب شد. مجوز این کنگره در تاریخ 13/7/94 توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور زیر نظر نهاد ریاست جمهوری صادر شد.
شانزدهمین کنگره ملی خوردگی همزمان با سومین کنگره خوردگی در صنعت نفت از ساعت 30/8 صبح روز سه شنبه سوم آذر ماه 94 اغاز بکار کرد.شرکت کنندگان این کنگره حدود 650 نفر بودند که با توجه به نشستهای خبری انجام شده توسط رئیس انجمن و دبیر کنگره آمار ثبت نام در هفته آخر به شدت افزایش یافت. خوشبختانه تماسهای بعد از برگزاری با دفتر انجمن حاکی از رضایت مندی اعضای انجمن و شرکت کنندگان می باشد.جلسه افتتاحیه با قرائت قران و پخش سرود جمهوری اسلامی رسمیت یافت و سپس آقای دکتر نشاطی رئیس انجمن خوردگی ایران و رئیس پژوهشکده حفاظت صنعتی طی خوشامد گوئی به حاضران توضیحاتی در مورد فعالیتهای انجمن خوردگی ایران و لزوم اجرای مدیریت خوردگی در صنعت را ارائه دادند.ایشان با اشاره به اینكه در ایران با توجه به گستردگی صنایع به خصوص صنایع نفت، نیروگاهها و صنایع هستهای و دفاعی توجه به پدیده خوردگی را بیشتر از این می طلبد، افزود: در بسیاری از مواقع از اعلام میزان خسارات و انتشار آن خودداری شده و یا در برخی مواقع روش مدون برای ارزیابی اینگونه خسارات وجود ندارد. عمر كوتاه پوششهای صنعتی و خطوط لوله در بستر دریا و خشكی، تعویضهای پی در پی در خطوط لوله آب آتش نشانی، شكستهای متعدد در پالایشگاهها و مجتمعهای پتروشیمی نشان میدهدكنترل این پدیده برای حفظ سرمایههای ملی ضروری است.
در ادامه دکتر رضائی عضو هیات مدیره انجمن خوردگی ایران، عضو هیات علمی پژوهشگاه صنعت نفت و دبیر شانزدهمین کنگره ملی توضیحاتی در مورد محور موضوعی کنگره (مدیریت خوردگی) و روند دریافت و داوری مقالات و اجرای کنگره ارائه کردند. مطابق اظهارات ایشان تعداد مقالات ارسالی به شانزدهمین کنگره خوردگی 199 مقاله است که از این تعداد 161 مقاله پذیرفته شده و تعداد 37 مقاله به صورت سخنرانی،85 مقاله پوستر و 39 مقاله در کتابچه کنگره درج شده است و تعداد مقالات ارسالی از دانشگاههای کشور 99 مقاله با مشارکت حدود 61% و 53 مقاله از صنعت با مشارکت 33% و 10 مقاله از پژوهشگاههای کشور می باشد. دکتر رضایی در خصوص مقالات ارسال شده به سومین كنگره خوردگی گفت: تعداد کل مقالات ارسالی به سومین کنگره خوردگی در صنعت نفت 49 مقاله بوده که تعداد 41 مقاله آن پذیرفته شده است، از این میان 11 مقاله به صورت سخنرانی، 17 مقاله پوستری و 13 مقاله به صورت درج در کتابچه کنگره می باشد. وی با اشاره به این یکی از مهمترین رسالتهای انجمنهای علمی که حلقه رابط بین دانشگاه و مراکز پژوهشی با واحدهای تولیدی و صنعتی هستند، افزایش دانش و اطلاعات مدیران و کارشناسان صنعتی است، گفت: انجمن خوردگی ایران نیز همواره در این مسیر موفق عمل کرده است و امسال نیز با همکاری ستاد اجرائی انجمن خوردگی ایران، در شانزدهمین کنگره ملی خوردگی محلی برای بحث و تبادل نظر و ارائه آخرین دستاوردهای علمی و پژوهشی کشور فراهم شده است. ایشان با تاكید بر اینكه خوردگی هیچگاه متوقف نمی شود بلکه باید آن را کنترل و مدیریت کرد افزود: یکی از راههای پویا شدن اقتصاد کشور، توجه به معضل خوردگی در صنایع کلان و کاهش هزینههای مستقیم و غیر مستقیم خوردگی است كه این مهم از حدود دو سال پیش و با ابلاغ سند راهبردی مدیریت خوردگی به صورت جدیتر مورد توجه مدیران صنعت نفت واقع شده است. دبیر شانزدهمین كنگره خوردگی افزود: با توجه به اهمیت این موضوع، امسال محور موضوعی شانزدهمین کنگره ملی خوردگی و سومین کنگره خوردگی در صنعت نفت، مدیریت خوردگی انتخاب شده است و هدف اصلی این کنگرهها، جلب توجه مدیران صنایع به ایجاد ساختار مدیریت خوردگی در صنایع مختلف و ایجاد برنامه ریزی مناسب برای کاهش خسارتهای خوردگی و سود آوری بیشتر محصولات تولیدی است.
در ادامه جناب آقای دکتر کاتوزیان ریاست محترم پژوهشگاه صنعت نفت نیز در ادامه در خصوص فعالیتهای پژوهشگاه صنعت در تدوین سند راهبردی مدیریت خوردگی و اهمیت کنترل خوردگی در صنعت نفت سخن گفت
در ادامه مراسم مهندس اصل عربی دبیرکل راهبری نظام نگهداری و تعمیرات معاونت امور مهندسی وزارت نفت با اشاره به این که سامانههای مرکزی جمع آوری و تحلیل اطلاعات خوردگی در وزارت نفت در حال طراحی است، گفت: احصای خسارات ناشی از خوردگی در اولویت وزارت نفت قرار دارد. علیرضا اصل عربی، مدیرکل راهبری نظام نگهداری و تعمیرات معاونت امور مهندسی وزارت نفت صبح امروز (سه شنبه سوم آذرماه) در آیین افتتاح شانزدهمین کنگره ملی خوردگی ایران و سومین کنگره خوردگی در صنعت نفت با اشاره به سرمایه گذاری کلان در صنعت نفت کشور از حدود یکصد سال پیش تاکنون گفت: گسترش روزافزون تأسیسات و واحدهای عملیاتی اعم از صنایع بالادستی و پایین دستی آن، اهمیت کنترل و کاهش خسارات و هزینههای جانی، مالی و زیست محیطی ناشی از خوردگی و در نهایت لزوم استقرار نظام مدیریت آن را به طور کامل آشکار کرده است. وی به تدوین سند راهبردی مدیریت خوردگی و استقرار نظام مدیریت خوردگی در صنعت نفت اشاره و اظهار کرد: این سند با هدف کاهش هزینههای خوردگی از سوی معاونت امور مهندسی وزارت نفت تهیه شده است.
سپس آقای دکتر علی مرشد فارغالتحصیل دانشگاه ایمپریال كالج انگلستان كه به عنوان سخنران كلیدی در شانزدهمین كنگره ملی خوردگی دعوت شده بود و از متخصصان برجسته حوزه مدیریت خوردگی در خارج از کشور و از یاران قدیمی انجمن خوردگی هستند در رابطه با دو مدل مدیریت خوردگی موجود در دنیا صحبت کردند و علاوه بر پیشینه و خواستگاه هر یك، كاستیها و مزایای آنها نیز به بحث و تبادل نظر گذاشته میشود. شایان ذکر است که یکی از این مدلها توسط خود آقای دکتر مرشد ارائه شده و توسط انجمن خوردگی آمریکا NACE انتشار یافته است. ایشان با بیان اینکه بیشترین فعالیتهایشان در صنایع بالادستی و میان دستی صنعت نفت می باشدتصریح کردند که نفت و گاز استخراج شده می تواند آب به همراه داشته باشد؛ افزود: آب موجود در نفت می تواند دارای دی اكسید كربن و سولفید هیدروژن باشد كه این مواد تولید اسید كرده و منجر به خوردگی تجهیزات میشود. وی با تشریح اینكه عوامل ثانویه و اولیه در بروز ایجاد خوردگی همواره تاثیر گذار بودهاند، بیان داشت که همواره تصور بر این است كه اسیدها، اكسیژن و باكتریها عوامل اصلی بروز این پدیده در صنعت هستند اما با بررسیهای انجام شده در بعضی از کشورهای خارجی مشخص شده است كه عوامل انسانی بزرگترین عامل در این امر به حساب میآیند.
در ادامه این مراسم ضمن تجلیل از پیشکسوتان علم خوردگی در کشور، سرکار خانم مهندس ناهید آموزگار از کارشناسان و بازنشستگان پژوهشگاه صنعت نفت در خوردگی میکروبی و از آقایان دکتر محمود پاکشیر از استاد و عضو هیات علمی دانشگاه شیراز و و دانشیار بخش مهندسی مواد دانشگاه شیراز - دکتر عماد رعایایی معاون طرحهای مطالعاتی پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران به عنوان پیشکسوتان دانش خوردگی معرفی و از زحمات علمی و پژوهشی این عزیزان تقدیر به عمل آمد. نمایشگاه جانبی این کنگرهها امسال با حضور 30 شرکت فعال در زمینه خوردگی پر رونق بود. برای اولین با کتاب نمایشگاه حاوی اطلاعات شرکتهای حاضر در نمایشگاه منتشر و در اختیار علاقه مندان قرار گرفت. حضور بخشهای خصوصی و شرکت هائی که عضویت حقوقی انجمن خوردگی ایران را دارند باعث نشاط بیشتر کنگره امسال بود و خوشبختانه نظرات شرکت کنندگان بعد از کنگره نشان دهنده رضایت مندی آنها از حضور پر رنگ بخش خصوصی شاملشرکتهای برنا- تکین کو- روناس- آی پترول- رنک مکث- آزمونه فولاد- پوششهای محافظتی جنوب- تولید پوشش لوله سلفچگان-بنیان نوین شیمی پارس- پویشیار- فارور صنعت- امرتات صنعت هوشمند خاورمیانه- اوپال تجهیز پاسارگاد- آرتین نانو فنآوری- ایبک- پایش صنعت نوین- تکتا خوردگی شریف- جهان بنیادین اکسین- دریارنگ اصفهان- سنجش و آنالیز نوین ابتکار- صنعتی و شیمیایی رنگین زره- فراپاکس شیراز- مرکز پژوهش و متالورژی رازی- نیک محضر اسپادان بود. بعد از مراسم افتتاحیه، افتتاح نمایشگاه با حضور شرکت کنندگان و مسئولین محترم صورت گرفت.
امسال در شانزدهمین کنگره ملی خوردگی 37 مقاله به صورت سخنرانی ارائه شدند که تمام موضوعات مهندسی خوردگی شامل انتخاب مواد، بازدارندههای خوردگی، پوششهای آلی و معدنی، فلزی، جوشکاری، حفاظت کاتدی، خطوط لوله و پایش خوردگی، خوردگی اتمسفری، خوردگی داغ، خوردگی در بتون، خوردگی در سامانه آب و فاضلاب، خوردگی میکروبی و بیو مواد، خوردگی و رسوبگذاری، خوردگی و مهندسی سطحشبیه سازی و نرم افزار خوردگی، علت یابی و شکست، عملیات حرارتی، عوامل متالوژیکی و رفتار خوردگی، فناوری نانو و مواد پیشرفته، مدیریت خوردگی و ارزیابی ریسک را در برمی گرفتند و در سومین کنگره خوردگی در صنعت نفت مقالاتی در موضوعاتی مانند نقش مدیریت خوردگی در صیانت از دارائیهای صنعت نفت، ارتقا سطح آگاهی مدیران درباره خوردگی و لزوم اهمیت مدیریت خوردگی، آمار و ارقام خسارتها و هزینههای خوردگی در صنایع نفت، طراحی و اجرای سیستمهای پایش و کنترل خوردگی در واحدهای عملیاتی، آموزش و توانمند سازی منابع انسانی در زمینه خوردگی، معرفی پژوهشهای هدفمند و کاربردی در زمینه خوردگی، بازرسی هدفمند در واحدهای عملیاتی، کاربرد نانو و بیوتکنولوژی در مدیریت خوردگی، کاربرد حسابداری صنعتی در مدیریت خوردگی و خودارزیابی مدیریت خوردگی ارائه شدند.
در پایان روز دوم مراسم اختتامیه با سخنرانی مهندس ثمری معاون عملیات شرکت گاز در خصوص اهمیت به کنترل و پیشگیری از خوردگی در صنعت کشور و طرف آقای دکتر رعایایی در خصوص لزوم اجرای مدیریت خوردگی در صنعت نفت انجام شد و سپس نوبت به انتخاب ارایه مقاله برتر بصورت شفاهی و پوستر رسید که دو مقاله از 103 مقاله پوستری بصورت مقاله پوستر برتر و دو مقاله ارایه شفاهی از بین 48 مقاله ارایه شفاهی به عنوان ارایه برتر انتخاب شد که به هر کدام از این عزیزان یک ربع سکه اهدا شد.
در مدت دو روز اجرای کنگره سالنی برای کارگاههای کوتاه مدت مختلف در نظر گرفته شده بود که کارگاههای مختلف از سوی حامیان مالی کنگره برای علاقه مندان ارائه گردید.شرکت برنا الکتریک دو کارگاه در مورد آندهای MMO و تجهیزات نوین یا ترانس رکتیفایر وپژوهشگاه صنعت نفت یک کارگاه در مورد استانداردهای خوردگی در محیط ترش و تولید لوله و پوشش سلفچگان یک کارگاه در مورد پوششهای FBE برای کاربرد درسطوح خارجی لوله برگزار کردند و دو جلسه مربوط به کارگروه فرهنگستان ادب فارسی در مورد واژه گزینی واژههای لاتین خوردگی و یک جلسه هم مربوط به کارگروه استاندارد در این کنگره برگزار گردید.